یکی از روش‌های اندازه‌گیری پروتئین روش کجلدال (Kjeldahl)است. اصول آن بر طبق میزان ازت تام در نمونه آزمایش است. با این روش ضریب پروتئین ماده غذایی به دست می‌آید که نشان‌دهنده


مقدار پروتئین است. همچنین از این روش درتعیین مقدار ازت کلی استفاده می کنند . از آنجایی که این روش دقیق ترین روش اندازه گیری مواد ازته بوده فدراسیون بین المللی شیر آنرا برای تعیین پروتئین های شیر بعنوان مرجع مقایسه انتخاب ، و استاندارد نموده است .

 

اصول کلی روش کجلدال بشرح زیراست :

میزان معینی از نمونه را با استفاده از اسید سولفوریک  غلیظ  (عامل اکسید کننده ) سولفات سدیم انیدر ( بالا آورنده نقطه جوش  محلول )و یک کاتالیزور هضم می شود . در نتیجه عمل هضم ، نیتروژن ماده غذایی به جز نیتروژن نیترات ها و نیتریت ها به سولفات آمونیوم تبدیل می شود که بعد از حرارت دادن آن با هیدروکسید سدیم در مجاورت بخار به گاز آمونیاک تبدیل می گردد و گاز آمونیاک در محلول اشباع اسید بوریک جمع آوری می گردد . سپس با تیتراسیون توسط اسید کلریدریک استاندارد بورات آمونیوم اندازه گیری شده و میزان نیتروژن تخمین زده می شود . فرمول واکنش ها به شرح زیر است  :

 ( NH4 ) 2SO4 ( ماده غذایی ) N  

2NH3  + 2 H2O  + Na 2SO4    (NaoH)2 + SO4 2(NH4)

 

 

(1)                                                                            NH4H2BO3                                                  (H3BO3) 2 + (NH3)2

(2)                                                                            H3BO3                + NH4CL 2  HCL 2 + NH4H2BO3 2

 از جمع فرمولهای 1 و 2 ، واکنش کلی زیر حاصل می شود:

NH4CL  2  HCL2 + NH3  2





تاريخ : ۱۳۸۸/۱/۱۳ | ٦:٠٩ ‎ب.ظ | نویسنده : ابراهیم عصاره دزفولی | نظرات ()
.: Weblog Themes By BlackSkin :.